Göbekli Tepe’nin Önemi ve Hikâyesi Nedir? Göbekli Tepe’ye Nasıl Gidilir?

Güneydoğu Anadolu’da görülmesi gereken mekânlara ulaşım imkânı sunan Ankara çıkışlı GAP turu her şey dâhil fırsatı, eşsiz doğal ve kültürel zenginliklere ev sahipliği yapar. Katılımcılar, ülkemizdeki tarihi köşeleri keşfe çıkarken içinde onlarca medeniyet ve kültür barındırmış “Yukarı Mezopotamya” olarak anılan toprakları daha yakında tanır.

İnsanlık Tarihinin Keşfedilmiş En Eski Tapınağı: Göbekli Tepe

Şanlıurfa’da yıllar önce keşfedilen Göbekli Tepe, geçmişten geleceğe ışık tutan önemli bir yaşam alanıdır. “İnsanlık tarihinin sıfır noktası” ve “Medeniyetin doğduğu yer” olarak tanımlanan tapınaktaki kazılar günümüzde halen devam etmektedir.

  • Şanlıurfa, Örencik Köyü yakınlarında 300 metre çap ve 15 metre yüksekliğe sahip geniş görüş alanı sayesinde ziyaretçiler önemli tarihi araştırmaları yerinde gözleme fırsatı yakalar.

Yapılan kazılar, bazı tarihi bilgilerin değişmesine neden olmuştur. İnşasından yaklaşık 1500 yıl sonra yine insan eliyle gömüldüğü düşünülen tapınak, 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Ayder Turizm GAP Turu seçenekleri arasında en önemli ziyaret yeri sayılan Göbekli Tepe, Neolitik Çağa ait bir yapıdır.

Göbekli Tepe Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Göbekli Tepe bugün pek çok gizemini hâlâ korusa da yapılan çalışmalarla tapınağın fiziksel özellikleri keşfedilmiştir.

  • Sütün ağırlıklarının 40 ila 60 ton arasında değişiyor olması akıllara dönemin çok çok ilerisinde mimari teknikler kullanıldığını getirmektedir.
  • Sütunlar üzerinde yaban ördeği, yılan, boğa, yaban domuzu ve aslan gibi hayvan figürlerinin yer alması Neolitik Çağda bölgede bu hayvanların yaşamış olması ihtimalini artırmaktadır.
  • Buğdayın ana vatanı olarak kabul edilen bölgede, tahıl önekleri üzerinde yapılan çalışmalarda fermantasyon belirtileri bulunmuş ve bira varili olabileceği düşünülen ekipmanlar ortaya çıkarılmıştır.
  • Tapınağın kapatılmadan temizlenmiş olması Göbekli Tepe’nin insan eliyle gizlendiğini akıllara getirmektedir.

Ankara, İstanbul ve İzmir’den direkt uçuş seçeneğine ek olarak sunulan otobüslü GAP turu içinde yer alan Göbekli Tepe gezisi, Ayder Turizm deneyimli ekipleri tarafından tercihe sunulur. Benzersiz bir serüven ve tarihin derinliklerinden günümüze uzanan bir yolculuk vadeden tur programlarıyla siz de Göbekli Tepe’yi ve Anadolu’nun gizemli atmosferini yerinde keşfedebilirsiniz.

Uçaklı GAP Turu İle Mezopotamya’ya Yolculuk!

4 gece ve 5 günden oluşan tur programında gezilecek yerler arasında; Şanlıurfa, Göbeklitepe, Harran Evleri, İlk Üniversite, Halil-ür Rahman Cami, Balıklıgöl, Aynzeliha Gölü, Mardin, Kasımiye Medresesi, Mardin Ulu Cami, Deyrulzafaran Manastırı, Midyat, Diyarbakır, On Gözlü Köprü, Adıyaman, Atatürk Barajı, Nemrut Dağı, Gaziantep, Halfeti ve Zeugma Müzesi sayılabilir.

Uçaklı GAP turu gezilecek yerler vazgeçilmez destinasyonlar arasından özenle seçilmiştir ve masalsı bir rotaya sahiptir. Gündüz ve gece manzarasıyla ziyaretçilerini büyüleyen adresler bölgenin tarihi, doğal ve mimari zenginliklerini keşfetmeyi sağlarken çeşitli alışveriş imkânlarını da beraberinde getirir.

  • Uzun olduğu kadar da keyifli olan bu yolculukta tarihi bölgenin dünyaya nam salmış yerleri gezilirken tur süresince meşhur lezzetler gastronomi şöleni sunar.

Sadece tarihi yerleri gezmeyi sevenleri değil, kültürel dokuyu yerinde görmeyi ve güzel lezzetler tatmayı sevenler için de büyüleyici olan tur programında ayrıntılar önceden düşünülmüş ve özenle planlamıştır.

GAP Turu Nedir? GAP Turunda Neler Yapılır?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin gizemini keşfetmenin en keyifli yolu olan GAP Turu, son yılların en popüler tatil rotaları arasında gösterilebilir. Peki, sahip olduğu gizem yüzyıllardır keşfedilmeyi bekleyen bölgede ne yapılır, ne yenir, nereler gezilir, neler alınır?

GAP Turu nedir? GAP Turu katılımcıları UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girmeye hak kazanmış yerleri görebilirler. 10.000 yıllık mozaikler, nefes kesen manzaralar, yöresel lezzetler, sıra geceleri ve çok daha fazlası GAP Turu boyunca deneyimlenebilir.

  • Ülkemizin mistik ve renkli köşelerinin iç içe geçtiği,
  • Tarih ve doğanın unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşamaya zemin hazırladığı turda, gezginler sevdikleriyle unutulmaz anılar biriktirebilirler.

Tur programına dâhil edilen her bir şehir, muhteşem bir yolculuğun durakları arasında sayılabilir. Ülkemizin belki de en misafirperver bölgelerinden olan GAP Turu rotası dönem dönem çeşitli geleneksel festivallere, konser ve sergilere de ev sahipliği yapar. Gezilecek yerler, sahip olduğu mistik atmosferle gezginler için eşsiz bir seyahat deneyimidir.

Tarihin Derinliklerine Otobüsle Ulaşım Keyfi

Ankara’dan hareketle başlayan otobüslü GAP Turu Ayder Turizm tarafından özenle planlanmıştır. Bir masalın sayfalarını dolaşma fırsatı sunan tur, benzersiz bir serüvenin yanı sıra tarihin derinliklerinden günümüze uzanan bir yolculuk vadeder. Güneydoğu Anadolu’nun zengin kültürü ve doğal güzelliklerini adım adım keşfetmek için gizem dolu unutulmaz bir yolculuğa hazır mısınız?

  • İç Anadolu Bölgesi’nden geçerken turun atmosferine alışır ve kilometreler ilerledikçe kendinizi bir film seti platosunda hissetmeye başlarsınız.

Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan GAP Turu rotası, unutulmaz bir yolculuğun ardından nefes kesen anılar yaşamanızı sağlar. Ayder Turizmin alanında uzman ve deneyimli rehberleri, sizi bölgenin zenginliğinde kaybolmadan rüya gibi bir yolculuğun parçası olmaya davet eder.

  • Bir yanda “Medeniyetlerin Beşiği” olarak anılan coğrafyada geçmişi günümüzle buluşturabilir,
  • Diğer yanda tarih, kültür ve lezzet üçgeninde büyülü bir dünyanın kapılarından içeriye adım atabilirsiniz.

Seyahat planı yaparken tur ve turizm firması seçimi son derece önemlidir. Tavsiyeler ve yorumlar dikkate alındığında profesyonel Ayder Turizm hizmetleri eşliğinde avantajlı ve keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz.  

Güneydoğu’nun Gizemi Keşfetmeyi Bekliyor!

Tatil dendiğinde doğal güzellikleri kültürle, alışverişi yeni lezzetlerle buluşturmak isteyenlerin tercihi olan Ankara çıkışlı GAP Turu, gezilip görülmeden dönülmeyecek rotalara sahiptir. İşte, bu rotalardan bazıları…

Şanlıurfa

“Peygamberler Şehri” olarak anılan Urfa, Türkiye’nin en büyük 7.ilidir. Aynı zamanda “Efsaneler Şehri” olarak da bilinen bölgede Balıklı Göl, Konik Harran Evleri ve Ulu Cami görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda yer alır. “Müze Şehir” olan Şanlıurfa, tarih boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır ve kültürel izler günümüze kadar korunmuştur.

Mardin

Dicle ve Fırat’ın ortasında kalan Mardin, turun belki de en çok merak edilen şehridir. Köklü bir geçmişe sahip olan Mardin, kendine özgü mimarisiyle sizi bir zaman yolculuğuna çıkarır. İpek Yolu üzerinde kalan şehir, Yukarı Mezopotamya’nın kadim tarihinden izler taşır. Paleolitik, Tunç ve Demir Çağlarına ait kalıntılarla birçok farklı din, dil, kültür ve medeniyetin mozaiğidir. Bir açık hava müzesi olan şehirde camiler, manastırlar, taş evler, sokaklar ve çarşılar ilgi çekicidir.

Diyarbakır

Ünlü Dicle Nehri’ne ev sahipliği yapan Diyarbakır, mimarisine damga vuran düz damlı evleriyle tanınır. Birçok medeniyetin izlerini taşıyan şehri çepeçevre saran surlar anıt görünümü sağlar. Surların farklı yönlere açılan 4 kapısı, ziyaretçilerine farklı deneyimler kazandırır. Camiler, müzeler, köprüler, kervansaraylar, kültür ve sanat festivalleri GAP Turu’na damgasını vurur.

Adıyaman

Adeta bir yeryüzü cenneti olan Adıyaman, bitki çeşitliliği ve zengin dokusuyla nefes kesicidir. Dünyanın 8 şaheserinden biri olan Nemrut ve Atatürk Barajı’na ev sahipliği yapan şehir, “Doğu ile Batının birleşerek göğün barıştığı” yer olarak anılır. Hem tarihi yapısı hem de coğrafi özellikleriyle ilin tamamında ve Nemrut Dağı’nda güneşin doğuşu veya batışını izlemek turun en heyecan verici aktivitesidir.

Gaziantep

Doğu’nun Paris’i olarak anılan Gaziantep, İpek Yolu’nun en önemli geçiş yolu üzerinde kurulmuştur. Zengin bir kültürel mirasa sahip olan şehirde farklı kültürlerin etkisi, yemek çeşitliliğiyle kendini gösterir. 2016 yılında “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı” listesine girmeye hak kazanan mutfak kültürü, uluslararası çapta koruma altına alınmıştır.

Her günü özenle planlanan Ankara çıkışlı uçaklı GAP turu sizi tarih kokan bölge sokaklarında dolaştırırken geçmişten geleceğe uzanan bir yolculuğa çıkartır. Kolay ve konforlu ulaşım seçenekleri arasından tercihinizi belirleyerek tur planına dâhil olabilir, yerel halkın sıcakkanlılığı, el işçiliği hediyelik eşyalar, geleneksel lezzetler ve doğanın sükûneti içinde huzur bulabilirsiniz.