Ohrid Nedir Mi?

Ohrid

Unesco Dünya Kültür Misrası Listesi'nde yer alan, Kiril Alfabesi'nin doğduğu kutsal bir yer. Ortodoks Dünyası'nın Kudüs'ü diye adlandırılan müstesna bir şehir. 

Ohrid, Avrupa'nın en derin ve en eski krater gölüdür. Bence Kuzey Makedonya'da ve Balkanlar'da gezilip görülebilecek, içimi ısıtabilecek, anın tadını çıkarabilecek en güzel noktalardan biri. Biraz Safranbolu, biraz Amasya, Kastamonu hatta Büyükada...

Ohrid'de Gezilecek Yerler

Şehri yarım günde rahatlıkla gezebilirsiniz. Ancak çevresinde gezilebilecek yerlerle birlikte bir günde doya doya, yaşaya yaşaya gezmek mümkün.

1. Çar Samuel Kalesi

Bir Ortaçağ kalesi. Ohrid Gölü'nün yamacına kurulmuş kale.

"Ey Şehir halkı! Ben burdayım, güvende yaşayabilirsiniz." dedirten konumda. Tüm şehri, gölü izlemek için enfes bir nokta. Yürüyerek rahatlıkla ulaşılıyor. 

Not: Pazartesi Günleri kapalı.

2. Ohrid Gölü 

Avrupa'nın en eski, en derin krater gölü. Dünya'nın en temiz göllerinden biri. Kuzey Makedonya'nın Güneybatısı ile Arnavutluk'un Doğu toprakları arasındadır. Ortalama 155 metre derinliğindedir. Gölde tekne turu önerimdir. 

3. Aziz Yuhanna Kilisesi (Saint John Church)

15-20 dakikalık ormanlık bir yoldan eski şehrin içinden geçilip rahatlıkla gidilebilir. Sandalla da gidebilirsiniz.

4. Abbaralar

Aklınıza hemen Mardin geliyor galiba. Haklısınız. Ohrid'in eski şehir yerleşkesinde sokaklar birbirine bu şekilde bağlanıyor. 

5. Kağıt Müzesi (National Workshop For Handmades Paper)

Kiraz ağacından kağıt yapımının tüm aşamalarını gözlemleyebiliyorsunuz. Mutlaka görün!

6. Robevi Ailesinin Evi (Ulusal Müze)

2 bölümden oluşan bir konak. Konağın sol tarafında Konstantin Robevi, sağ tarafıda Atanos Robevi oturuyor. 1864'te yapılmış. Ulusal müze olarak kullanılıyor.

Not: Pazartesi Günleri kapalı. 

7. St. Clement Kilisesi

Aziz Clement burayı Kiril Alfabesinin eğitim faaliyetlerinin öğretileceği bir mekana çevirmiş. 15. yüzyılda Osmalı tarafından camiye çevirilmiş.

8. Su Müzesi

Ohrid'e 15 km uzaklıkta gölün üzerine kurulu ilkel kerpiç evler M.Ö. 700'lü yıllarda insanların yabani hayvanlardan ya da kendilerine zarar veren insanlardan korunmak amacıyla yapılan yerleşim. Yüzer köprüyü kaldırınca kıyıyla bağları kesiliyormuş. Görmenizi öneririm.

9. Sveti Naum Manastırı

Ohrid merkeze 30 km uzaklıkta. Aziz Naum'un kilisenin içinde mezarı var. Kuzey Makedonya'nın en önemli tarihi eserlerinden göle hakim bir yerde 87. Naum'u besleyen kaynak sularının, derelerin bol olduğu yer. Burada göle bağlanan dere üzerinde sandal turu yapmanızı öneririm. 

10. Ayasofya Kilisesi

Tarihi şehrin içinde. Gezerken İstanbul, Trabzon, İznik Ayasofya'larını hatırlayarak incelemenizi öneririm.

11. Çınar Meydanı

900 yıllık çınarın etrafında dolaşıp geçmişle anın tadını çıkarıp şadırvandan su içebilirsiniz. 

12. Tarihi Osmanlı Evleri

Ali Paşa Cami, Haydar Kadı Cami, Pir Mehmet Hayati Tekkesi, Bedesten görülecek Osmanlı eserleridir.

Ohrid Nedir Mi?

Ohrid, Tanrı cenneti yaratırken bir parçanın kayıp Ohrid üzerine düştüğü nazar boncuğu olan bir yer. M.Ö 4. yüzyılda ilk yerleşenlerin "ışıkların şehri" dediği eşsiz bir yer. 

Ohrid mi; ruhun ihmal edildiği dünyada hissetmenin ne kadar da öncelikli olarak listemizin başında olması gerektiğinin tam da merkezi.

Ohrid mi; bilinmeyenin karşısında ürperiş, sınırları zorlama, kendini aşma, hayata hayret nazarıyla bakabilme, güzelliğe ram olacağımız bir yer. 

Ohrid mi; hayatın "yavaş"la ilkesiyle yaşandığı, orada olmakla kendimi emniyet hissinin içine çektiğim yer. Sadece orada olmakla rahatlayacağım güzellikler şehri...

Ohrid mi; mutlu olmayı hak eden insanların şehri. Daha az tüketmek, daha az işitmek, fare yarışından çekilmek, küçük şeylerle yetinmesini bilmek, kendi içimizi büyütmek, hayatın kıymetini bilmek isteyen, insanların kendini tanıdığı bir yer... İnsanın insana sokulduğu, huşuyla kendi olduğu yer.