Göbeklitepe - Tarihin Sıfır Noktası

Tarihin Sıfır Noktası; Göbeklitepe.

12000 yıllık geçmişi ile bilinen en eski tapınak olma özelliğine sahip tarihin sıfır noktası olarak UNESCO Dünya Miras Listesinde olan Göbeklitepe Şanlıurfa'dadır. Tüm dünyayı şaşkına çeviren Göbeklitepe'nin medeniyetlerin doğduğu topraklar olarak bildiğimiz Mezopotamya toprakları içinde bulunması bu bölgenin toprak değil hayat, tapınak değil geçmişten bugüne köprü olduğunun belgesidir. İnsanoğlunun yerleşik hayata geçmeden önce de dini törenler, merasimler ve ritüeller yaptığının kanıtıdır Göbeklitepe.

Göbeklitepe Nasıl Keşfedildi?

2014 yılınca kazılmaya başlanan Göbekltepe'nin keşfi de oldukça enteresan bir hikayeye sahip. 1986 yılında tarlasını süren bir çiftçi heykele benzeyen bir taş buluyor ve eşsiz bir duyarlılık göstererek Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'ne götürüyor. İlk etapta ne olduğu anlaşılamayan taş müze müdürü tarafından müzenin deposuna kaldırılıyor. Alman Prof. Dr. Klaus Schmidt, bambaşka bir proje için geldiği Şanlıurfa'da müzeyi geziyor. Görmediğim bir eser var mı diyerek gördüğü eserler dışında depodaki eserleri de görmek istediğini dile getiriyor. Depoyu gezip tam çıkacakken çiftçinin teslim ettiği heykelimsi taşı gören Schmidt taşın ne olduğunu soruyor. Tatmin olmayan arkeolog bu taşın önemli olabileceğini düşünerek nerde kimin tarafından bulunduğunu kendisi ile görüşmek istediğini söylüyor veeeee Göbeklitepe'nin keşfi başlıyor...

Çiftçi'nin gösterdiği arazide 1995 yılında başlayan kazılarda Neolitik döneme ait, boyları 3 ila 6 metre, ağırlıkları da 40 ila 60 ton olan, yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar; aynı zamanda, 8 ila 30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli, dünyanın en eski tapınak kalıntıları ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi çeşitli tarihi eserler gün yüzüne çıkıyor

Bu büyük bir keşif....
Dünya şaşkın...
Tüm ezberler bozuldu...
Tarih yeniden yazılıyor...

Göbeklitepe'nin Önemi

Bu arkeoloji ve insanlık tarihi açısından çok önemli bir keşif; çünkü Göbeklitepe şu ana kadar bulunan mimari yapıların en eskisi. Göbeklitepe'nin keşfi ile artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Bölge de şu an ziyarete açılan kısım buzdağının sadece görünen yüzü. Göbeklitepe ziyarete açılan kısmından çok daha büyük bir alana sahip. Ortaya çıkan 6 tapınak olsa da yaklaşık 20 tapınak daha olduğu biliniyor.

Tüm ezberleri bozan bu keşif daha bilmediğimiz dinler, bilmediğimiz kültürler ve sahip olduğumuz kadim Mezopotamya şehirlerinde daha nice sırları içinde barındıran gizemler olduğunu düşündürüyor. Bu keşfin neden bu kadar önemli olduğunu özetlemek gerekirse; yerleşik hayata geçişte yüzlerce yıldır bilinenin ve öğretilenin aksine aslında inancın ön planda olduğu, insanların inançları için bir araya geldiği ve ortaya çıkan ihtiyaçlar sonrasında yerleşik hayata geçtiği kesin olarak kanıtlanmış oldu.

Göbeklitepe; ziyaretçi karşılama merkezi, ulaşım için servisler, sosyal tesisler, yürüyüş yolları ve kafeteryaları gibi projelerin tamamlanmasıyla ziyaretçilerini ağırlamaya başladı ve Türkiye'de 2019 yılı Göbeklitepe yılı ilan edildi. Tüm dünyada yoğun ilgi gören Göbeklitepe günümüzde dizi ve film senaristleri ile kitap yazarlarının en gözde mekanları arasında yerini aldı. Okyanus aşırı ülkelerden dahi binlerce yabancı ziyaretçi bu eşsiz deneyimi yaşamak için Şanlıurfa sınırlarında yer alan Göbeklitepe'yi ziyaret ediyor.

Kusursuz başyapıtların da atası ve başlangıç noktası Göbeklitepe'de mistik bir yolculuğa çıkmak isteseniz Ayder Turizm'in yılın ilkbahar dönemi ve son bahar dönemi olarak iki periyotta her hafta hazırladığı GAP turlarına buraya tıklayarak katılabilirsiniz.

Ve sıfır hiç bu kadar anlamlı ve değerli olmamıştı....

Küçük gruplar halinde yaşayan insanlık; inanç sayesinde büyük medeniyetler kurup imparatorluklara uzanan yolculuğa nasıl çıktı? Tarih bilimcilerinin yüzyıllardır aradığı sorular ve bulduğu cevaplar profesyonel turist rehberleri tarafından detaylı olarak misafirlere anlatılıyor. Duyduğumuz hikayelerle gizemli kapıların aralandığını hissedeceksiniz. Göbeklitepe keşfinin hikayesini ilk duyduğumda bunun asla bir tesadüf olmadığını düşündüm... Bugün hala aynı şeyi düşünüyorum... Göbeklitepe bulunmak istedi ve ben buradayım dedi...