Yenice

1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Cenevizlilerden aldığı Yenice, Selçuklu döneminden beri bölgenin önemli bir yerleşim ve geçim yeri olmuştur. Osmanlı döneminde 15. yüzyılda Bolu'ya bağlı bir nahiye olarak varlığını sürdüren Yenice, Cumhuriyet döneminde Devrek'e bağlı bir nahiye olmuş, 1953 yılında ise Karabük'ün Zonguldak vilayetine bağlı bir ilçe haline gelmiştir. 1987 yılında Zonguldak İline bağlı ilçe statüsüne kavuşmuştur. Karabük'ün 1995 yılında vilayet olmasıyla birlikte Yenice, Karabük'ün ilçeleri arasında yerini almıştır.

Batı Karadeniz'de yer alan Yenice, Karabük'ün en batısında konumlanmış olup, İl Merkezi'ne 33 kilometre uzaklıktadır. Toplamda 1150 km2'lik bir alana sahip olan Yenice'nin %85'i verimli ormanlarla kaplıdır. Bölgenin arazi yapısı, Batı Karadeniz Bölgesi'nin tipik özelliklerini yansıtmaktadır. Düz ve ova niteliğinde arazi çok azdır. Deniz seviyesinden 130 metre yükseklikte bulunan ilçe, özgün bitki örtüsü ve zengin yaban hayatıyla dikkat çeker. Yenice Irmağı, ilçeye hayat veren önemli bir su kaynağıdır ve yerleşim merkezinin içinden geçerek, ilçeyi iki parçaya böler. Bu nehir, Araç ve Soğanlı Çaylarının birleşmesiyle oluşur ve Zonguldak İli sınırları içinde Filyos Irmağı adıyla Karadeniz'e dökülür.

Batı Karadeniz iklim bölgesinde bulunan Yenice'de yazlar serin, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçer. Nemli, yağışlı ve sisli bir iklime sahip olan yörede yıllık ortalama sıcaklık 13,6°C, yıllık ortalama yağış miktarı ise 693,3 mm'dir. Yenice Irmağı vadisinde ise mikro klima özelliği görülür.

İlçenin ekonomisi orman odaklıdır ve irili ufaklı orman ürünleri üretimi ve satışı yapan tesisler bulunmaktadır. Son yıllarda mobilya ve sandalye üretimi gibi sektörlerde büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Ayrıca hediyelik eşya sektörüne yönelik ağaç ürünlerinin işlenmesi de önemlidir. Turizm sektörü ise son dönemde geliştirme çalışmalarıyla ön plana çıkmaktadır.

Yenice Bölgesinde Gezilecek Yerler