Rotamızdaki Lezzetler: Güney Doğu Anadolu Bölgesi Yöresel Yemekler

Gastronomi turizmi dendiğinde akla gelen Türk Mutfağı ve Türk Mutfağı dendiğinde akla gelen Güney Doğu Anadolu Bölgesi yöresel lezzetler ziyaretçilerin iştahını kabartır. Yemek kültürünün derinliği ve zengin lezzet yelpazesi açısından hemen herkesin damak tadına uygun seçeneklere sahip bölge mutfağı, tarihi dokuyla buluştuğunda yeni lezzetler keşfetmek isteyenleri seyahat etmeye yönlendirir.

Turizm trendleri üzerinde belirleyici rol oynamaya başlayan yöresel yemekler çeşitli festivaller, atölye çalışmaları, tadım etkinlikleri ve alışveriş deneyimiyle desteklenir. Siz de Ayder Turizmin;

  • GAP Turu
  • Uçaklı GAP Turu veya
  • Mini GAP Turu seçeneklerinden birine katılarak kültürel mirası yakından tanıma fırsatı elde ederken gastronomi ve lezzet tutkunlarına özel ziyaretler gerçekleştirebilirsiniz.

Farklı ilgi ve tercihleri karşılamak için özenle planlanan turlarda, yerel mutfak kültürünün korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunabilirsiniz.

 

 

Adıyaman’dan Çıkan Meşhur Lezzetler

Adıyaman’a ait yerel lezzetler ve mutfak geleneği yerli ve yabancı ziyaretçilerin beğenisini toplar. Uluslararası tanınırlık kazanan tarifler, bölgede ekonomik canlanma ve aynı zamanda yerel halk için de istihdam olanağı sağlar.

Meyir ve mahluta çorbası, buhara pilavı, toprak helvası, besni tava, kavurmalı hitap, dövmeç yemeği, tevenk sarması, kel köfte, şıllık GAP Turunun 5.gününde ziyaret edilecek Adıyaman, Atatürk Barajı, Nissibi Köprüsü, Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü ve Nemrut Dağı rotası üzerindeki lezzet duraklarında tadılabilir.

Ana malzemeleri içinde yoğurt, nohut, patlıcan, soğan, kuzu eti, un, susam ve tereyağı gibi olmazsa olmaz lezzet depolarının bulunduğu birbirinden özel tarifler ziyaretçilerin beğenisini toplar. Yerel mutfak kültürüne odaklanan etkinlikler gastronomi turizminin sürdürülebilirliği için büyük öneme sahiptir.

Diyarbakır Yöresel Yemekleri

Baharatlarıyla öne çıkan Diyarbakır yöresel yemekleri dünya mutfağı için de büyük öneme sahiptir. Mezopotamya ve Anadolu Medeniyetleri geçiş rotası üzerinde kurulu olan şehrin mutfağında kuzu ve koyun etiyle yapılan yemekler dikkat çeker.

Meftune, pıçık, dudaklı pilav, nardanaşı, patlıcan dizme, mahlepli çörek, cartlak kebabı, kaburga ve mumbar dolması GAP Turunun 4.gününde ziyaret edilecek Diyarbakır surları, On Gözlü Köprü, Ulu Camii, Hasanpaşa Hanı ve Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi rotası üzerindeki lezzet duraklarında tadılabilir.

Ekşi ve ana malzemesi sumak baharatından gelen karakteristik özellikleriyle öne çıkan tarifler, zengin aromalarıyla GAP turunun favorileri arasında gösterilir. Bulgur, yoğurt, nohut, nar ve et Diyarbakır yemeklerinin vazgeçilmezidir. Bölgenin adeta simgesi olan lezzetler, yerel halkın katılımıyla farklı kültürler arasında köprü vazifesi görürken kültürel değişimlere de alan yaratır.

Bir Yerel Mutfak Klasiği: Gaziantep Yemekleri

Ülke isimleriyle anılan mutfaklardan ayrılarak özgünlük ve çeşitliliğiyle şehir ismiyle anılan tek örnek Gaziantep lezzetleridir. Tariflerde;

  • Malzeme çeşitliliği
  • Farklı pişirme teknikleri ve
  • Eski medeniyetlerin etkileri bölge mutfağının ulusal ve uluslararası boyutta tanınmasını sağlamıştır.

Yemekleri şöhrete kavuşturan diğer detaylar arasında; malzeme seçimindeki titizlik, hazırlama ve pişirme becerileri, değişik tat ve renklerdeki baharatlar, salça ve soslar ön plana çıkar.

Katmer, beyran, menengiç kahvesi, ali nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, baklava, kahke ve fıstıklı tüm çeşitler GAP Turunun 5 ve 6.gününde ziyaret edilecek Halfeti, Rumkale, Zeugma Müzesi, Kale ve Tarihi Çarşılar rotası üzerindeki lezzet duraklarında tadılabilir.

Türk ve Dünya mutfağı dendiğinde ilk akla gelen ve ayrıcalıklı bir yere sahip Gaziantep yemekleri, miras değerindedir ve nineden toruna aktarılır. Farklı pişirme tekniklerinin aynı tarifte kullanıldığı lezzetler UNESCO tarafından “Yaratıcı Şehirler Ağı” listesine alınmış ve hak ettiği değeri bulmuştur.

Mardin’in Benzersiz Lezzetlerini Tatmadan Geçmeyin!

Kendine has kültürü binlerce yılın süzgecinden geçirerek sadece bölgeye özel bir mutfak yaratan Mardin, son yıllarda gastronomi turizmi denince ilk akla gelen rotalar arasında yer alır. Doğunun lezzetleri farklı kültür, din ve dillerin kaynaştığı bol çeşitli ve lezzetli yemeklerde kullanılan baharat yoğunluğu İpek Yolu ile özdeşleştirilir.

Kaburga dolması, Mardin Kibe, sembusek, Mardin Irok, içliköfte, Derik zeytini, badem şekeri, leblebi, peksimet, Kiliçe çöreği, karkofi üzümü, büryan kebabı, incasiye ve silkme GAP Turunun 3 ve 4.gününde ziyaret edilecek Deyrulzafaran Manastırı, antik kent, Midyat, Ulu Camii, Kasımiye Medresesi, Mardin Abbarları, sokaklar ve Mardin Müzesi rotası üzerindeki lezzet duraklarında tadılabilir.

Bağcılığın yaygın olarak sürdürüldüğü bölgede Eylül ve Ekim aylarında bağbozumu yapılır. Tur kapsamında yapılacak alışveriş listesinde Mardin ve çevresinde yaşayan Ermeni ve Süryanilerin bağlarında yetiştirdikleri üzümlerle geleneksel yöntemleri kullanarak elde ettikleri şaraplar ve şarap tadım aktiviteleri öne çıkar.





Şanlıurfa Yemek Geleneği

Yemek zevkine en güzel örnekleri veren GAP Turu yöresel lezzetler arasında yemekli toplantılarla öne çıkan Şanlıurfa lezzetleri besin değeri açısından da zengindir. “Yapılan yemeklerin misafirlerle paylaşılması” geleneği Anadolu insanına mahsustur. Genellikle yer sofrasında yenen yemeklere sofra duası ile başlanır.

Ağzı açık, etsiz çiğ köfte, üzlemeli pilav, pıt pıt çorbası, hıttı bastırması, lebeni, mığrıbi pilavı, aya köftesi, haş haş kebabı, kemeli tas kebabı, koruk salatası, bostana, katmer, zingil, pendirli helva ve un bulamacı GAP Turunun 2.gününde ziyaret edilecek Harran Ovası, Harran Evleri, İlk Üniversite, Hz. İbrahim’in doğduğu mağara, Halil-ür Rahman Camii, Balıklıgöl ve Aynzeliha Gölü rotası üzerindeki lezzet duraklarında tadılabilir.

Urfa mutfağı 2024 gastronomi trendlerine, bölgedeki kültür ve ekonominin korunmasına büyük katkı sunmaktadır. Sıra Gecesi, Aspap Yemeği, Süpha, Taziye Yemeği, Hac Yemeği ve Sahaniye arkadaş grupları arasında sürdürülen gelenekler arasında gösterilebilir.

Tatili tatlandıran rotamızdaki lezzetler bölgeyi daha yakından tanıma fırsatı sunar. Bir kültür turizminden öte yeni keşifler ve alışveriş yapma fırsatı da sunan Ayder Turizm GAP turları, geleneksel sofraları süsleyen tariflerin yerinde tadılmasını sağlar.

Hemen her şehirde benzer özellikler gösteren yeme içme kültürü ünüyle ülke sınırlarını aşan lezzetlere sahiptir. Sizin için en uygun tur seçeneğini bulup rezervasyon yaptırarak Güneydoğu yemekleriyle ufkunuzu açabilirsiniz. Anadolu yemek kültürü zenginliğiyle size kendini hayran bırakacak!