Rize'nin En Ünlü Yemekleri Rize'de Ne Yenir?

Karadeniz'in yemyeşil doğası, tertemiz havası ve sıcakkanlı insanları kadar mutfağı da büyüleyici! Rize’ye yolunuz düştüğünde, bu eşsiz lezzetleri tatmadan dönmek olmaz. 

  • 1. Muhlama (Mıhlama)

Rize mutfağının olmazsa olmazı, Karadeniz kahvaltılarının yıldızı muhlama! Bol tereyağı, mısır unu ve uzayıp giden lezzetiyle telli peynirin muhteşem uyumu… Eğer siz de kahvaltıda efsane bir lezzet deneyimlemek istiyorsanız, Ayder Turizm’in Karadeniz turlarında bu keyfi kaçırmayın!

  • 2. Rize Pidesi

İncecik hamuru, bol malzemesi ve taş fırında pişirilmesiyle meşhur olan Rize pidesi, klasik pidelerden oldukça farklı. Özellikle kıymalı, peynirli ve kapalı (peynirli kıymalı) versiyonları oldukça popüler. Karadeniz gezinizde mutlaka tadılması gereken bir lezzet!

  • 3. Hamsili Pilav

Karadeniz’in olmazsa olmaz balığı hamsi, burada sadece tava veya ızgara olarak tüketilmez. Hamsili pilav, baharatlarla harmanlanan nefis iç pilavın hamsiyle kaplanarak fırında pişirilmesiyle ortaya çıkan muhteşem bir tat. Kış aylarında ve özel davetlerde sıklıkla yapılan bu yemek, Rize’de denemeniz gerekenler arasında.

  • 4. Karalahana Sarması

Rize mutfağında kara lahananın yeri ayrıdır. İç harcı bol baharatlı ve etli olan bu lezzet, üzüm yaprağı yerine kara lahana ile sarılır ve uzun uzun pişirilerek enfes bir tat sunar. Rize’nin geleneksel ev yemeklerinden biri olan karalahana sarmasını mutlaka deneyin!

  • 5. Laz Böreği

Tatlı olarak börek olur mu demeyin! Laz böreği, incecik hamurun arasına konan özel muhallebili harç ile hazırlanıyor ve üstüne şerbet dökülerek eşsiz bir tatlıya dönüşüyor. Karadeniz turlarımızda bölgenin en iyi Laz böreğini tadabilirsiniz.

  • 6. Pepeçura

Rize’nin en sevilen tatlılarından biri olan pepeçura, mor üzümden yapılan hafif ve ferahlatıcı bir tatlıdır. Karadeniz’e has bu farklı lezzeti özellikle yaz aylarında denemelisiniz.

  • 7. Hamsi Tava

Karadeniz’in vazgeçilmezi hamsi, en güzel tava olarak pişirildiğinde ortaya çıkar. Yanında mısır ekmeği ve turşu eşliğinde servis edilen bu lezzeti en iyi Karadeniz sahil kasabalarında bulabilirsiniz.

  • 8. Mısır Ekmeği

Mısır ekmeği, Rize’de birçok yemeğin tamamlayıcısı olarak sofralarda yerini alır. Fırında taş gibi pişirilen ve ağızda dağılan bu ekmek, özellikle muhlama ile birlikte servis edildiğinde lezzet şölenine dönüşüyor.

  • 9. Turşu Kavurması

Karadeniz mutfağında turşu yalnızca meze olarak değil, ana yemeklerde de kullanılıyor! Fasulye turşusunun kavrulup, üzerine mısır unu eklenmesiyle yapılan bu lezzet, Rize sofralarının vazgeçilmezlerinden biri.

  • 10. Rize Çayı

Ve tabii ki bir Rize klasiği… Türkiye’nin çay cenneti olan Rize’de, kahvaltılardan yemek sonrasına kadar en çok tüketilen içecek çaydır. Çay tarlalarına yapılan gezilerde kendi ellerinizle çay toplayabilir, en doğal ve taze haliyle tadabilirsiniz.

Rize’nin Lezzetlerini Keşfetmeye Var mısınız?

Rize mutfağı, doğası gibi zengin ve keşfedilmeye değer! Siz de bu eşsiz tatları deneyimlemek ve Karadeniz’in en özel rotalarında keyifli bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız, Ayder Turizm’in Karadeniz turlarına katılın!